Vegansk mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Jul, jul mera jul!

Det närmar sig med stormsteg, tiden går så otroligt fort nu tycker jag! Hoppas ni mår bra och är i full gång med allt julbak där hemma, det är jag. Idag tänkte jag bjuda på ett recept som jag är otroligt stolt över. Det blev sååå gott och det är inte speciellt ofta jag använder ugnen när jag bakar men ibland är det så mumsigt med en mjuk rykande kaka direkt från ugnen! Denna mjuka pepparkaka tog jag fram åt Kung Markatta nu till julen men ingredienserna går såklart att mixtra lite med om man önskar. Pepparkakan är vegansk, glutenfri och utan vitt raffinerat socker såklart. Mjuk och saftig, toppad med en fräsch apelsinfrosting – perfekt till julfikat!

Vegansk mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

vegansk mjuk pepparkaka
Ingredienser pepparkaka:

• 2 dl glutenfri mjölmix
• 2,5 dl mandelmjöl
• 2 dl kokossocker
• 2 tsk kanel
• 2 tsk kardemumma
• 1 tsk mald kryddnejlika
• 2 tsk bakpulver
• 100 g smält mjölkfritt margarin
• 1 dl kokosgrädde
• 2 dl kokosmjölk

Ingredienser apelsinfrosting:

• 60 g mjölkfritt margarin
• 200 g vegansk cream cheese
• 5-6 dl sukrin melis eller florsocker
• 1 apelsin

Gör pepparkakan så här:

1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
2. Smörj eller spraya en brödform med exempelvis kokosolja.
3. Smält smöret och ställ åt sidan.
4. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret, kokosgrädde och kokosmjölk och blanda ihop till en jämn smet. Blanda inte mer än nödvändigt.
5. Fyll nu upp smeten i brödformen och baka i ugnen cirka 30-45 minuter (tiden blir kortare med en stor form och längre med en liten form). Använd en sticka då och då för att se om kakan börjar bli klar.
6. Ta ut och låt svalna.

Gör apelsinfrostingen så här:

1. Vispa ihop mjölkfritt margarin och vegansk cream cheese i en bunke tills det går ihop, skrapa ner från kanterna ett par gånger.
2. Tillsätt nu lite florsocker/sukrin melis i taget tills du får en konsistens som du är nöjd med.
3. Riv i apelsinzest i frostingen och eventuellt lite juice, smaka av tills du får en god smak.
4. Låt vila i kylen tills kakan har svalnat ordentligt och spritsa sedan din frosting på pepparkakan eller bred på att rikligt lager. Toppa med mer apelsinzest och njut!

vegansk mjuk pepparkaka

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras