Äntligen Fredag!
Äntligen Fredag!
Herregud va skönt att det är fredag, det har varit en tuff vecka på jobbet med många stora konferensgrupper som ville ha både fika och desserter.. Fullt ös med andra ord! Hur som helst så har vi såklart alltid en del allergiker hos oss, främst laktos- och glutenintoleranta men det blir allt mer veganer också vilket jag älskar! Jag är själv inte vegan men jag tycker det är så otroligt roligt att testa nya bakverk och desserter vilket jag fick göra igår. Vi har tidigare haft en ganska (enligt mig) tråkig chokladmousse som ”allergidessert”. När man har en allergi får man ofta samma desserter om och om igen, någon kladdkaka eller sorbet kanske? Någon som känner igen sig? Men jag vill försöka skapa något mer nyskapande som gör att ingen oavsett vad känner sig bortglömd! Igår började jag fundera på något som skulle efterlikna den dessert som de övriga gästerna skulle bli serverade: Key Lime Pie i glas och med det vi hade tillgänligt just då blev det en passionsfruktsmousse med kokoscrips 🙂
Jag testade mig fram hej-vilt den här gången och ville göra ett ”smul” som kunde jämföras med de digestivesmul vi använder till Pajen men som skulle vara glutenfritt, nötfritt och vegan. Det här receptet har jag endast gjort en gång och då blev det över förväntan jättebra! På jobbet gör vi extremt stora mängder när det gäller allt så jag försökte att räkna om receptet lite för att få det mer hemma-anpassat. Det bästa är alltid att pröva sig fram för att få det bästa resultatet!
Passionsfruktsmousse med kokoscrisp
Kokoscrisp
Ingredienser:
– 4 dl kokos
– 6-8 st dadlar
– 2 msk agavesirap (honung funkar också om du inte vill göra den vegansk)
– 1 tsk vaniljpulver
– lite vatten
Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare eller mixer, tillsätt lite vatten tills du får en lite fuktig konsistens.
2. Lägg smulet på en plåt med bakplåtspapper och baka av på 90–100 grader i cirka 40–50 minuter, lite beroende på ugnen (på jobbet kan vi stänga av all fukt så pröva dig fram lite försiktigt hemma) Öppna var 10e minut och rör om lite. Ta ut plåten när det börjar bli torrt och krispigt, DONE!
Passionsfruktsmousse
Ingredienser:
– Ca 5 dl kokosgrädde
– 2 dl passionsfruktsmousse alternativt färsk passionsfrukt
– Valfri sötning: sötströ, stevia, kokossocker eller liknande
Gör så här:
1. Vispa upp kokosgrädden tills den börjar tjockna lite.
2. Tillsätt passionsfruktspuren och sötningen, fortsätt vispa tills du får en lagom tjock konsistens. (Den ska gå att spritsa)
3. Fyll upp moussen i en spritspåse.
4. Varva moussen med kokoscrispet och låt stå i kylen minst en timme innan servering. Dekorera med valfri frukt eller bär, servera och njut!
Det går såklart utmärkt att variera din mousse, byt bara ut fruktpuren!