Vegansk björnbär- och lakritstårta – fri från gluten och tillsatt socker

Mer tårta åt folket! <3

Jag känner mig lite ivrig och kan inte riktigt hålla mig från att visa er mitt nästa tårtrecept i samarbete med Kung Markatta! Det känns så roligt och Derin har verkligen tagit så magiska bilder, jag är helt tagen!

Ärligt talat så var denna tårta den jag trodde minst på från början. Så fel jag hade, den blev både otroligt god i och med smakerna från björnbär, lakrits och en touch av choklad och jag skulle nog säga att den blev absolut vackrast av alla! Förmodligen beror det på färgerna och den glansiga björnbärspuren som täcker tårtan.. den känns verkligen perfekt för en romantisk sommarkväll! Tårtan är vegansk, glutenfri och utan tillsatt socker, den passar alltså de flesta. Jag hoppas att ni kommer att tycka om den lika mycket som jag! <3

Vegansk björnbär- och lakritstårta – fri från gluten och tillsatt socker

Vegansk björnbär- och lakritstårta
Botten:
  • 2 dl mandlar
  • 1 dl mandelmjöl
  • 100 g mörk choklad (vegan)
  • 50 g kokosolja
  • 1-1,5 msk lakritspulver
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk salt
Björnbärsmousse:
  • 2 dl björnbärspuré
  • 2 burkar kokosgrädde
  • 3 msk kokosolja
  • 3-4 msk agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
Topping:

Toppa tårtan med ett lager av björnbärspuré, färska hallon, björnbär och citronmeliss.
Så här gör du

Gör så här:
  1. Börja med att mixa nötterna lite grovt i en matberedare. Tillsätt därefter mandelmjöl och lakritspulver.
  2. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i micron och tillsätt i nötblandningen. Blanda runt ordentligt.
  3. Tryck ut nötblandningen i en springform med löstagbar kant. Grädda på 225 grader i 7-10 minuter, håll lite koll så den inte bränns. Ta sedan ut och låt gärna svalna i kylen medan du börjar med purén.
  4. Smält först kokosoljan. Vispa upp kokosgrädden tills du får en lite tjockare konsistens, tillsätt nu resterande ingredienser och vispa kraftigt tills allt går ihop till en jämn puré.
  5. Ta ut din botten från kylen och häll på puré, ställ tillbaka i kylen och låt stå i minst 4 timmar. Det går även bra att stoppa in i frysen en stund för ett snabbare resultat.
  6. Toppa din tårta med björnbärspuré, färska bär och citronmeliss strax innan servering.

Vegansk björnbär- och lakritstårta

 

3 Kommentarer
  1. Hej Martina!
    Jag försökte göra din björnbärstårta men med jordgubbar i stället. När jag skulle vispa ihop kokosgrädden gick det inte alls. Fett och vätska bara delade på sig och det hjälpte inte med kraftig lång vispning. Försökte sen vispa kraftigt i den feta delen och tillsätta vätskan lite i taget, men det skar sig efter en stund. Det var väldigt ledsamt det hela. Vad gick fel? Vänligen Lotta

    1. Hej! 🙂
      Åh va tråkigt att det blev så. Använde du den krämiga delen av kokosgrädden? Beroende på märke så har jag också märkt att grädden är olika i konsistensen, man vill ha den väldigt krämig.
      Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.