Kalljästa havrefrallor
Förbered degen kvällen innan och njut av nybakade frallor till frukosten! (:
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1-1,5 msk brödkrydda
2 tsk salt
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan vattnet, blanda runt ordentligt tills jästen löst upp sig.
2. Ha nu i oljan och hälften av vetemjölet, rör om och ha sedan i salt, brödkrydda, havregryn och resten av mjölet. Blanda ihop allt med hjälp av en slev eller liknande, det ska bli en kladdig deg.
3. Plasta in bunken eller sätt på ett lock och låt stå i kylen minst 6-10 timmer, perfekt att köra över natten!
4. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader (över- och undervärme), ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper. Ställ även in en djup plåt (utan papper) längst ner i ugnen.
5. Ta ut degen ur kylen och lägg på ett mjölat bord. Dela brödet i 8-10 st något slarviga bitar (knåda inte brödet), strö på lite havregryn eller något annat gott som du gillar. När bröden har blivit lite rumstempererade är det dags att baka av dom. Ställ in plåten mitt i ugnen och ta ett glas vatten som du snabbt häller över den djupa plåten längst ner i ugnen, stäng sedan snabbt luckan. Detta ger bröden en krispig yta.
6. Grädda frallorna i cirka 15 minuter eller tills det fått en gyllene och fin färg!
Ta ut och ät gärna varma.. så gott!