Vegansk popcorntårta med smak av salt karamell

VM-TÅRTA! <3

Idag är det fredag och endast EN dag kvar till årets match… Sverige-England imorgon, hur grymt är det inte att Sverige har lyckats gå till kvartsfinal? Jag är såååå taggad! Hörde precis på nyhetsmorgon att folk har ändrat på bröllopsplaner på grund av matchen, haha så sjukt men härligt med engagemanget!

Jag har suttit och hållit lite på detta recept och väntat på rätt tillfälle att dela med mig av det, jag kände idag att det blir inte lägligare än så här. En kvartsfinal i VM kräver en tårta med det lilla extra, en riktigt festlig tårta som passar både stora och små! Därför bjuder jag nu på en vegansk popcorntårta (JA, popcorn!) med smak av salt karamell, hur gott? Den är som sagt vegansk, den är raw, den är glutenfri, den är sockerfri och den är god! Detta är mitt fjärde tårtrecept i samarbete med Kung Markatta, på deras hemsida hittar ni fler recept på tårtor och mycket annat som passar perfekt till sommarens kalas eller middagar!

Gör den, ät den, njut av den och fira att Sverige vinner kvarten imorgon!

Vegansk popcorntårta med smak av salt karamell

Vegansk cheesecaketårta med smak av salt karamell
Botten:
  • 2 dl cashewnötter
  • 10 st urkärnade dadlar
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
Fyllning:
  • 8 dl cashewnötter (Blötlagda i minst 3 timmar innan, gärna över natten)
  • 2 dl kokosgrädde
  • 2 dl agavesirap eller kokossirap
  • 1 dl kokosolja
  • 1 dl citronjuice
  • 1 tsk vaniljpulver
Salt karamellsås:
  • 10 st urkärnade dadlar
  • 0,5-1,5 dl mandelmjölk (beroende på hur lös du vill ha den)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • salt efter smak
Så här gör du:

Förbered genom att blötlägga cashewnötterna minst 3 timmar innan du bakar, eller gärna över natten.

Botten:
  1. 1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller mixer tills allt går ihop till en jämn massa. Tillsätt lite vatten om den känns torr.
    2. Tryck nu ut botten i en springform och ställ in i kyl eller frys medan du börjar med fyllningen.
Fyllning:
  1. Skölj av cashewnötterna ordentligt och låt rinna av.
    Mixa nu nötterna ordentligt i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du får en slät massa utan klumpar.
  3. Häll nu över fyllningen på din botten och ställ in i frysen i 1-2 timmar.
Salt karamellsås:
  1. Mixa dadlarna i en matberedare eller stavmixer tills du får en kletig massa.
  2. Tillsätt nu mandelmjölk och vaniljpulver och mixa tills du får en jämn och slät sås. Salta och smaka av!
  3. Bred på ett lager på eller ringla över tårtan och toppa med massor av saltade popcorn!
Vegansk popcorntårta med smak av salt karamell

Foto: Derin Ivgen

4 kommentarer
    1. Hej Daniel! Tack snälla, va glad jag blir! 🙂 Jag har själv inte testat det men det tror jag absolut, byt ut mandelmjölk mot kokosmjölk exempelvis och nötterna kan kanske bytas ut mot solroskärnor eller varför inte digestivekex? Återkom gärna om du testar!

      Med vänlig hälsning, Martina

    1. Heej! 🙂
      Men gud JA! Tack för att du skrev, det hade jag helt missat.. Salta efter egen smak, jag gillar mycket men det där är ju en smaksak! Tack igen & lycka till med baket!!

      Kram <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras