Vegansk och glutenfri pannkakstårta

Tårtkalas! <3

Hallå! Idag är det lite tema barnkalas, hur härligt? Det är fredag och vi har helgen framför oss. Det sägs att det ska bli regn till helgen vilket faktiskt känns mer än okej just nu, vi behöver verkligen det nu med tanke på alla bränder runt om i landet.

Nu under sommaren brukar det bli en del kalas, inte minst barnkalas! Det kan vara en djungel att få ihop allt innan ett kalas och då tänker jag främst på de olika allergier som barn (& såklart vuxna) lider utav. Att hitta bakverk och tårtor som passar alla är inte alltid lätt. Därför tänkte jag passa på att dela med mig utav ytterligare ett tårtrecept som passar de allra flesta oavsett allergener. Pannkakstårtan, den ultimata tårtan för alla barnkalas eller för alla kalas egentligen!? Vem gillar inte pannkakor? Denna tårta är perfekt då den är vegansk, glutenfri, nötfri och utan vitt raffinerat socker (om du önskar).

Stek pannkisarna, varva med jordgubbskompott, grädde eller annan valfri fyllning och imponera på både de små och stora gästerna!

I samarbete med Kung Markatta

Vegansk och glutenfri pannkakstårta (4-6 portioner)

Vegansk och glutenfri pannkakstårta
Ingredienser pannkakor:
  • 3 dl glutenfri mjölmix eller annat valfritt mjöl
  • 2 tsk stevia, lättströ eller socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl smält mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojadryck eller annan valfri dryck’
Ingredienser jordgubbskompott:
  • Ca 500 g jordgubbar (frysta funkar bra)
  • 1 dl kokosocker eller annan valfri sötning
  • 1 st vaniljstång
  • 2-3 msk maizena (om du önskar en tjockare konsistens)
Vegansk och glutenfri pannkakstårta
Så här gör du:
Pannkakor
  1. Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll sedan på mjölken under vispning för att undvika klumpar.
  3. Tillsätt till sist det smälta smöret och vispa runt ordentligt.
  4. Stek nu pannkakorna i kokosolja eller margarin tills de får en gyllene yta.
Jordgubbskompott
  1. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna.
  2. Koka jordgubbar, sötning och vaniljstången + fröna i en kastrull i cirka 10 minuter. Ha koll så det inte bränns i botten. (Önskar du en tjockare konsistens på kompotten så tillsätt lite maizena och låt koka försiktigt till önskad konsistens.)
  3. Låt sedan kompotten svalna ordentligt och låt stå i kylen tills det är dags att äta.
  4. Montera nu ihop din pannkakstårta, varva gärna pannkaka med kompotten och toppa med exempelvis grädde och färska bär!

Vegansk och glutenfri pannkakstårta

Vegansk och glutenfri pannkakstårta

Foto: Derin Ivgen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras