Nötfärsjärpar med bulgursallad, ajvar och tzatziki

Halloj!

Hoppas ni har en fin helg! Det börjar bli lite kyligare ut nu.. Ganska härligt ändå tycker jag! Jag jobbar som sagt i helgen och det skulle även min bästa vän göra så vi bestämde oss för att ha en lugn och skön hemmakväll igår. Det viktigaste för oss när vi ses är givetvis maten. Vad annars? Haha. Vi började diskutera vad vi skulle laga och kom fram till att vi alltid lagar samma mat.. typ tacos. Men det är ju ändå de godaste som finns så det är egentligen inget konstigt, eller? Eller så lagar vi ofta en sallad med något gott tillbehör och ganska ofta nötfärsbiffar – magiskt!

Jag tog på mig att handla och försöka klura ut något roligt att laga. Fick den briljant idéen att göra järpar. Ja jag vet det är typ samma sak som biffar men det känns ju ändå som något annat? Haha. Hur som helst så vart jag extremt sugen på detta och körde på min magkänsla och det vart fantastiskt gott och min vän var mer än nöjd!

Som vanligt så mätte jag aldrig mina ingredienser så jag skrev på ett ungefär och sen med kryddorna får man gå på egen känsla och smak, det blir alltid bästa så tänker jag. Jag köpte även en färdig ajvar (stark) som tillbehör. Hoppas ni gillar receptet! <3

Nötfärsjärpar med bulgursallad, ajvar och tzatziki

Nötfärsjärpar med bulgursallad

Nötfärsjärpar

1BE41A3A-96E5-4CD0-974F-C6648A1713F9-e1542536628102 - Nötfärsjärpar med bulgursallad, ajvar och tzatziki

Ingredienser:
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk persilja (jag använde fryst)
  • 2 msk kalvfond
  • 1 ägg
  • sambal oelek
  • muskotnöt
  • nejlika
  • spiskummin
  • paprikapulver stark
  • oregano
  • timjan
  • salt
  • peppar
Gör så här:
  1. Börjar med att knäcka ett ägg i en bunke. Tillsätt därefter finhackad lök, persilja, kalvfond och lite kryddor efter egen smak och blanda runt.
  2. Tillsätt nu nötfärsen och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer kryddor, det krävs mer än vad man tror för att det ska ge en god smak i slutändan.
  3. Forma nu nötfärsen till små järpar och stek på hög värme för att få en fin yta. Ta bort från värmen ganska snabbt och låt sedan järparna gå färdigt i ugnen för att minska risken för att de ska bli torra. Jag körde på varmluft och kollade av med jämna mellanrum.

Bulgursallad

Nötfärsjärpar med bulgursallad
Ingredienser:
  • 2 dl bulgur
  • 1 paprika
  • cirka 10 st babytomater
  • 1/2 burk soltorkade tomater
  • babyspenat efter egen smak
  • 1 paket fetaost
  • lite olja samt kryddor efter smak
Gör så här:
  1. Börja med att koka din bulgur efter anvisning på paketet.
  2. Finhacka nu grönsakerna och lägg i en skål.
  3. Tillsätt bulgur, blanda runt ordentligt och toppa med fetaosten.
  4. Låt stå tills dina järpar är färdiga!

Tzatziki

Ingredienser:
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1/2 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt & peppar
Gör så här:
  1. Riv gurkan och salta ordentligt.
  2. Mät upp yoghurt i en skål och pressa en vitlöksklyfta i.
  3. Krama nu ur alla vätska ur gurkan och tillsätt i yoghurten. Krydda med salt och peppar tills du är nöjd med smaken. KLART!

Nötfärsjärpar med bulgursallad

Nötfärsjärpar med matig bulgursallad, ajvar och tzatziki. Ett härligt tips är även att fylla allt detta i ett varmt pitabröd – mums! 

 

Annons med kanonerbjudande! Slipp julstress och shoppa dina klappar här hos Cocopanda till bästa pris.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.