Sockerfria nyårsdesserter för alla smaker

GOTT NYTT ÅR! <3

Tack alla fina där ute för detta år, det har verkligen varit ett grymt år på många sätt! Jag tänker att jag passar på att dela med mig utav några härliga recept som passar bra till morgondagens festliga middag. Här finns något för alla smaker, ENJOY!

Vegansk popcorntårta med smak av salt karamell

vegansk popcorntårta
Botten:
  • 2 dl cashewnötter
  • 10 st urkärnade dadlar
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
Fyllning:
  • 8 dl cashewnötter (Blötlagda i minst 3 timmar innan, gärna över natten)
  • 2 dl kokosgrädde
  • 2 dl agavesirap eller kokossirap
  • 1 dl kokosolja
  • 1 dl citronjuice
  • 1 tsk vaniljpulver
Salt karamellsås:
  • 10 st urkärnade dadlar
  • 0,5-1,5 dl mandelmjölk (beroende på hur lös du vill ha den)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • salt efter smak
Så här gör du:

Förbered genom att blötlägga cashewnötterna minst 3 timmar innan du bakar, eller gärna över natten.

Botten:
  1. 1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller mixer tills allt går ihop till en jämn massa. Tillsätt lite vatten om den känns torr.
    2. Tryck nu ut botten i en springform och ställ in i kyl eller frys medan du börjar med fyllningen.
Fyllning:
  1. Skölj av cashewnötterna ordentligt och låt rinna av.
    Mixa nu nötterna ordentligt i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du får en slät massa utan klumpar.
  3. Häll nu över fyllningen på din botten och ställ in i frysen i 1-2 timmar.
Salt karamellsås:
  1. Mixa dadlarna i en matberedare eller stavmixer tills du får en kletig massa.
  2. Tillsätt nu mandelmjölk och vaniljpulver och mixa tills du får en jämn och slät sås. Salta och smaka av!
  3. Bred på ett lager på eller ringla över tårtan och toppa med massor av saltade popcorn!

Vegansk popcorntårta med smak av salt karamell

Vegansk björnbär- och lakritstårta – fri från gluten och tillsatt socker

vegansk björnbär- och lakritstårta

Botten:
  • 2 dl mandlar
  • 1 dl mandelmjöl
  • 100 g mörk choklad (vegan)
  • 50 g kokosolja
  • 1-1,5 msk lakritspulver
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk salt
Björnbärsmousse:
  • 2 dl björnbärspuré
  • 2 burkar kokosgrädde
  • 3 msk kokosolja
  • 3-4 msk agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
Topping:

Toppa tårtan med ett lager av björnbärspuré, färska hallon, björnbär och citronmeliss.
Så här gör du

Gör så här:
  1. Börja med att mixa nötterna lite grovt i en matberedare. Tillsätt därefter mandelmjöl och lakritspulver.
  2. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i micron och tillsätt i nötblandningen. Blanda runt ordentligt.
  3. Tryck ut nötblandningen i en springform med löstagbar kant. Grädda på 225 grader i 7-10 minuter, håll lite koll så den inte bränns. Ta sedan ut och låt gärna svalna i kylen medan du börjar med purén.
  4. Smält först kokosoljan. Vispa upp kokosgrädden tills du får en lite tjockare konsistens, tillsätt nu resterande ingredienser och vispa kraftigt tills allt går ihop till en jämn puré.
  5. Ta ut din botten från kylen och häll på puré, ställ tillbaka i kylen och låt stå i minst 4 timmar. Det går även bra att stoppa in i frysen en stund för ett snabbare resultat.
  6. Toppa din tårta med björnbärspuré, färska bär och citronmeliss strax innan servering.

Vegansk björnbär- och lakritstårta

Vegansk avokado- och limemousse med crunch

vegansk avokado- och limemousse

Ingredienser mousse:
  • 2 mogna avokados
  • 1 dl kokosgrädde
  • 2–3 st färsk lime + lite zest
  • 1 msk frystorkad lime
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk agavesirap eller annan valfri sötning
  • 1 nypa salt
Gör så här:
  1. Dela och kärna ur avokadon.
  2. Mät upp alla ingredienserna i en matberedare eller mixer och kör tills du får en krämig och len konsistens.
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lime eller sötning om du önskar en syrligare alternativt sötare smak.
  4. Häll upp i valfria glas och låt stå i kylen minst en timme innan servering.
Ingredienser crunch:
  • 2 dl naked barely flakes eller havregryn
  • 1 dl mandlar
  • 3 msk agavesirap
  • 1 msk kokosolja
  • ½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
  1. Börja med att grovhacka mandlarna.
  2. Mät nu upp alla ingredienserna i en bunke och blanda runt ordentligt.
  3. Lägg nu upp crunchet på en plåt med bakplåtspapper på. Baka av i ugnen på cirka 100–120 grader i 25–30 min. Håll lite koll och känn av när den börjar torka och bli lite krispig men inte bränd.
  4. Ta sedan ut plåten och låt svalna.
  5. Toppa sedan din mousse med ett härligt crunch, limezest och dekorera med en frystorkad limeskiva från Edgy Veggie!

No bake Snickerstårta

Snickerstårta raw

Botten:
  • 1 dl glutenfritt havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl jordnötssmör
  • 3 msk agavesirap eller annan valfri sötning
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
Fyllning:
  • 20 st färska urkärnade dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk raw kakao
  • 1-2 msk kallt kaffe
  • 1 nypa salt
  • 2 dl jordnötter (gärna saltade, mums)
Topping:
  • 100 g mörk sockerfri choklad (alternativt använd vegansk choklad om du önskar)
  • saltade jordnötter
Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienserna till botten av tårtan i en matberedare eller mixer tills du får en lite kladdig massa. Tryck nu ut din botten i en springform med bakplåtspapper under. Jag använde en i cirka 16-18 cm. Täck med plastfolie och lägg in i frysen.
  2. Dags för fyllningen! Mixa dadlar, kokosolja, kakao, kaffe och salt tills en slät massa.
  3. Hacka jordnötterna grovt och vänd sedan ner de i massa med en slickepott eller liknande.
  4. Ta ut din botten från frysen och bre ett jämnt lager av fyllningen uppepå. Plasta och stoppa sedan in i frysen någon timme.
  5. Smält nu den mörka chokladen och häll ovanpå tårtan, strö på jordnötterna och den är komplett! Låt stå framme en stund innan servering!

snickerstårta raw

Glutenfri chokladtårta med passionsfruktscurd och lyxig kaffeglasyr

Glutenfri chokladtårta

Botten:
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 3 dl kokossocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl valfri yoghurt. (Använd havregurt, soygurt eller liknande för laktos- och mjölkfri tårta.)
  • 2 dl starkt kaffe
  • 2 ägg
  • 1 dl olja
Passionsfruktscurd:
  • 2 dl passionsfruktspuré
  • 2 tsk stevia strö eller annan valfri sötning
  • 1 msk kokosolja
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1 gelatinblad
Kaffeglasyr:
  • 150 g smör eller margarin (t.ex mjölkfritt)
  • 1 dl valfri grädde, t.ex soja- eller havregrädde
  • 1 dl kakao
  • 1 dl stevia strö eller annan valfri sötning
  • 4 msk starkt kaffe
  • 4 msk agavesirap
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två springformar, 20 cm i omfång alternativt att du använder en form och sedan delar din botten efter gräddning.
  3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt valfri yoghurt, kaffe, olja och ägg. Vispa nu några minuter med elvisp tills du fått en jämn och fin smet.
  4. Fördela nu smeten i formarna/formen och grädda i nedre delen av i ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka så bottnarna är torra när du tar ut dem. Låt bottnarna svalna ordentligt innan du tar loss dem från formarna.
  5. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten. Koka nu upp passionsfruktspurén tillsammans med sötningen i en kastrull. Tillsätt sedan ägg och äggula och kör på låg värme. Använd en visp och rör om hela tiden, det ska börja tjockna men får ej koka. Ta bort från plattan när du har fått en lite tjockare konsistens.
  6. Tillsätt kokosolja och gelatinbladet och blanda ordentligt, det går även bra att använda en stavmixer. Låt sedan curden svalna helt. Det går jättebra att förbereda din curd några dagar innan och förvara i kylen.
  7. Börja nu med kaffeglasyren. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan grädden och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna, vispa med elvisp tills du får en jämn glasyr.
  8. Nu är det dags för sista momentet – montera ihop tårtan! Lägg passionsfruktscurden mellan de två bottnarna och täck tårtan med kaffeglasyren. Pudra tårtan med kakao och toppa med färska bär!

Glutenfri chokladtårta

Raw Key Lime Pie

raw key lime pie

Botten:
  • 2,5 dl valfria nötter
  • 2 dl kokosflingor
  • 10 st dadlar
  • en nypa salt
Fyllning:
  • 2 st mogna avokados
  • 1,5 dl limejuice + limezest
  • 1 dl agavesirap
  • 0,5 dl kokosgrädde
  • 1,5 dl kokosolja
  • en nypa salt
Gör så här:

1. Börja med att mixa nötter, kokos och salt till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt sedan dadlarna och mixa igen tills det blir en massa som som håller ihop, tillsätt lite vatten om det behövs.

2. Klä formens botten med ett bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt på botten och ställ i kylen medan du gör fyllningen.

3. Smält kokosoljan varsamt i ett vattenbad och ställ åt sidan så länge.

4. Mixa nu avokado, limejuice, limezest, agavesirap, kokosgrädde och salt till en slät smet. Tillsätt sedan kokosoljan och mixa igen.

5. Ta fram formen ur kylen och häll i smeten. Bre ut fyllningen jämnt och plasta sedan pajen, låt den sedan stå i frysen minst 2 timmar.

6. Tina pajen, skär upp i bitar och servera!

raw key lime pie

Raw lakrits- och halloncheesecake

raw lakrits- och halloncheesecake

(22 cm springform)

Botten:
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 12 st dadlar
  • 2 msk kokosolja
  • 1 nypa salt
  • Lakritsgranulat efter smak
Fyllning:
  • 3,5 dl cashewnötter (blötlägg i vatten ett par timmar innan, gärna över natten)
  • 5 msk kokosolja
  • 6 dl färska eller frysta hallon (se dock till att det får tina ordentligt innan du börjar)
  • 1,5 msk agavesirap
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1 msk citronjuice
Gör så här:

1. Börja med botten, mixa alla ingredienser i en matberedare tills den går ihop. Smaka av med lakritsgranulatet och tryck sedan ut botten i en väl sprayad springform med löstagbar kant eller använd ett bakplåtspapper i. Jag använde mig av ett matlagningsspray gjort på kokosolja som fungerade kanon! Ställ sedan botten i kylen medan du gör fyllningen.

2. Skölj av det blötlagda cashewnötterna ordentligt och mixa dessa tillsammans med resten av ingredienserna tills du får fyllningen krämig och slät. Jag sparade någon dl hallon och vände i smeten det sista jag gjorde för att få lite hallonbitar i min cheesecake men det gör man som man vill såklart 🙂

3. Ta ut botten ur kylen och häll på fyllningen. Ställ sedan cheesecaken i frysen någon timme innan den serveras.

raw lakrits- och halloncheesecake

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras