Sockerfritt och proteinrikt julgodis – mina favoritrecept! <3
Vit rocky road med superfoods
Ingredienser:
• 400 g sockerfri vit choklad (vegansk om du önskar)
• 1 dl mandlar
• 1 dl jordnötter
• ½ dl gojibär
• ½ dl granatäppelkärnor
• ½ dl aroniabär eller andra valfria torkade bär
Gör så här:
1. Smält 2/3 av chokladen, exempelvis i en mikrovågsugn. Ha uppsyn och rör runt för att förhindra att chokladen bränns.
2. När chokladen har smält helt så tillsätter du den sista 1/3 av chokladen och blandar runt tills allt har smält ihop. (Detta blir en liten snabbtemperering av chokladen.)
3. Blanda nu i alla goda ingredienser i chokladen och bre sedan ut allt på en plåt. Toppa sedan med lite extra bär för en snygg finish.
4. Sätt in det i kylen i minst 30-40 minuter och bryt sedan fina Rocky Road-bräck.
I samarbete med KungMarkatta
Foto: @byderin
Krämig hasselnötsfudge
Ingredienser:
- 2 dl sockerfri hasselnötskräm
- 1 dl kokosolja
- Rostade hasselnötter till dekor (valfritt)
Gör så här:
1. Mät upp hasselnötskräm och kokosoljan i en värmetålig bunke. Smält försiktigt i micron.
2. Blanda runt ordentligt.
3. Fyll nu upp chokladsmeten i valfria formar alternativt en större form (lägg då plastfolie eller bakplåtspapper i botten).
4. Toppa med hackade hasselnötter och ställ in i kylen och låt stelna.
5. Skär eventuellt upp i bitar om du inte använt några formar. Förvara sen din fudge i en burk med lock i kylskåpet.
I samarbete med KungMarkatta
Foto: @byderin
Raw pepparkaksbollar
Ingredienser:
• 4 dl naturella mandlar
• 12 st urkärnade dadlar
• 1 msk kokosolja
• 1 msk agavesirap
• 1 msk pepparkakskrydda eller efter smak
• 1 nypa salt
• Tranbärspulver eller kanel att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienserna i en matberedare eller mixer.
2. Mixa tills allt går ihop till en jämn massa. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparkakskrydda om du önskar.
3. Forma till runda bollar och rulla i tranbärspulver alternativt kanel.
4. Förvara i kylen tills det är dags att äta.
I samarbete med KungMarkatta
Foto: @byderin
Vegansk mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
Ingredienser pepparkaka:
• 2 dl glutenfri mjölmix
• 2,5 dl mandelmjöl
• 2 dl kokossocker
• 2 tsk kanel
• 2 tsk kardemumma
• 1 tsk mald kryddnejlika
• 2 tsk bakpulver
• 100 g smält mjölkfritt margarin
• 1 dl kokosgrädde
• 2 dl kokosmjölk
Ingredienser apelsinfrosting:
• 60 g mjölkfritt margarin
• 200 g vegansk cream cheese
• 5-6 dl sukrin melis eller florsocker
• 1 apelsin
Gör pepparkakan så här:
1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
2. Smörj eller spraya en brödform med exempelvis kokosolja.
3. Smält smöret och ställ åt sidan.
4. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret, kokosgrädde och kokosmjölk och blanda ihop till en jämn smet. Blanda inte mer än nödvändigt.
5. Fyll nu upp smeten i brödformen och baka i ugnen cirka 30-45 minuter (tiden blir kortare med en stor form och längre med en liten form). Använd en sticka då och då för att se om kakan börjar bli klar.
6. Ta ut och låt svalna.
Gör apelsinfrostingen så här:
1. Vispa ihop mjölkfritt margarin och vegansk cream cheese i en bunke tills det går ihop, skrapa ner från kanterna ett par gånger.
2. Tillsätt nu lite florsocker/sukrin melis i taget tills du får en konsistens som du är nöjd med.
3. Riv i apelsinzest i frostingen och eventuellt lite juice, smaka av tills du får en god smak.
4. Låt vila i kylen tills kakan har svalnat ordentligt och spritsa sedan din frosting på pepparkakan eller bred på att rikligt lager. Toppa med mer apelsinzest och njut!
I samarbete med KungMarkatta
Foto: @byderin
Vegansk knäck med smak av saltlakrits
Ingredienser:
• 1 dl sirap (valfri variant)
• 1 dl kokossocker
• 1 dl kokosgrädde
• ½ dl kokosflingor
• 1 msk mjölkfritt margarin
• 1 msk lakritspulver eller efter smak
• Flingsalt
Gör så här:
1. Koka upp sirap, kokossocker, kokosgrädde och lakritspulver i cirka 20 minuter. Gör ett kulprov för att se om knäcken är klar. (Häll iskallt vatten i en liten skål och droppa i lite av knäcksmeten, går smeten att forma till en kula är den klar.) Vill du ha en hårdare och brytbar knäck så kokar du den lite längre.
2. När du är nöjd med konsistensen på din knäck tar du bort den från plattan, tillsätter margarin och kokosflingor.
3. Fyll nu upp smeten i klassiska knäckformar eller bred snabbt ut den på ett bakplåtspapper, toppa med flingsalt och mer lakritspulver om du önskar. Låt stelna och njut sedan av en magisk knäck!
I samarbete med KungMarkatta
Foto: @byderin
Proteinbollar med smak av pepparkaka
Ingredienser:
- 1,5 dl kaseinprotein kanelbulle
- 1 dl glutenfritt havregryn
- 1 dl lättmjölk
- 1 msk fibersirap / agavesirap
- Julkryddor efter smak (kanel, kardemumma & nejlika använde jag)
- 1 dl kokos att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienser i en matberedare eller mixer och körs tills du får en jämn massa.
2. Krydda med julkryddor som kanel, kardemumma, nejlika & ingefära efter egen smak.
3. Forma till bollar och rulla i kokos. Förvara sedan i kylen tills det är dags att äta!
I samarbete med Tyngre
Proteinrik saffransfudge
Ingredienser saffranskola:
- 100 g fibersirap
- 200 g mjölk
- 2 paket saffran (1 g)
- 60 g vit choklad (helst sockerfri)
Ingredienser fudge:
- 4 st Barebells Crunchy Fudge
- Sockerfri mörk choklad
- Eventuellt strössel eller annan topping
Gör så här:
1. Gör först kolan: Koka upp fibersirap, mjölk och saffran och låt koka cirka 30 minuter under uppsikt.
2. Sänk värmen när kolan börjar tjockna och tillsätt då den vita chokladen och blanda runt.
3. Häll kolan i en valfri form med bakplåtspapper och låt svalna. Ställ gärna i kylen en stund.
4. Skär upp proteinbaren i mindre bitar.
5. Ta fram kolan och skär upp bitar i samma storlek och lägg uppepå baren och tryck till lite.
6. Smält sedan chokladen och doppa dina fudge-godisar i i den mörkna chokladen och toppa med valfritt strössel eller annat du föredrar.
7. Kyl ner innan det är dags att avnjuta dessa!
I samarbete med Barebells & Tyngre
Sockerfri ischoklad med smak av saltlakrits
Ingredienser:
- 100 g sockerfri mörk choklad
- 50 g kokosolja
- 1,5 tsk lakritspulver
- Flingsalt efter smak
Gör så här:
1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt tillsammans med kokosoljan.
2. Tillsätt sedan lakritspulver och salt efter smak.
3. Fyll nu upp i ischokladformar och toppa med ätbart glitter, salt, lakritspulver, kokos eller något annat smarrigt.
4. Förvara i kylen tills det har stelnat och ska serveras!
Sockerfri ischoklad med smak av mint
Ingredienser:
- 100 g sockerfri mörk choklad
- 50 g kokosolja
- 5-6 droppar pepparmyntsolja (smaka av)
Gör så här:
1. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan över ett vattenbad eller i mikron.
2. Tillsätt några droppar pepparmyntsolja och smaka av.
3. Fördela nu chokladen i formarna och låt stelna i kylen. Kan det bli enklare?
Proteinrika bountys med smak av pepparkaka
Ingredienser:
- 2 dl kokosflingor
- 1,5 dl vassleprotein pepparkaka (funkar även med kasein men öka då lite på mängden kokosgrädde och minska lite på kokosen för att inte få en för torr smet)
- 1 dl kokosgrädde
- 2 msk kokosolja
- 2 msk pepparkakskrydda eller efter smak
- 1 nypa salt
- 100 g sockerfri mörk choklad
Gör så här:
1. Mät upp kokosflingor, proteinpulver, kokosgrädde, kokosolja, pepparkakskrydda och lite salt i en matberedare eller mixer och kör tills du får en kladdig smet. Ställ sedan in i kylen minst 30 minuter.
2. Ta fram smeten och forma till bollar och lägg på en tallrik/bricka med bakplåtspapper på. Lägg in dom en snabbis i frysen medan du smälter mjölkchokladen försiktigt i micron.
3. Ta ut Bounty-bollarna ur frysen och doppa nu i den smälta chokladen. Toppa med lite kokos eller något annat du gillar. Förvara i kylen tills du ska äta!
I samarbete med Tyngre
Proteinrika saffransbollar
Ingredienser:
- 1,5 dl kaseinprotein cheesecake från tyngre
- 1 dl kokosflingor
- 1 dl lättmjölk
- 1 msk fibersirap/agavesirap
- 1 paket saffran
- Kokos att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Börja med att lägga saffranet i någon matsked citronjuice för att få ut så mycket smak och färg som möjligt, gärna kvällen innan!
2. Mät nu upp alla ingredienser och mixa i en matberedare, med en elvisp eller förhand.
3. Forma till runda bollar och rulla i kokos.
4. Förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta!
I samarbete med Tyngre
Kokostoppar med saffran
Ingredienser:
- 50 g smör
- 1 dl äggvita
- 1 dl sötströ
- 4 dl kokosflingor
- 1 dl vassle vaniljdrömmar
- 1 paket saffran (0,5g)
- 1 st Barebells White chocolate Almond Proteinbar
- 50 g sockerfri mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i micron eller i en kastrull på plattan. Tillsätt sedan saffran och låt stå.
3. Blanda ihop äggvita, sötning, kokos och vassle i en bunke och tillsätt nu smör- och saffransblandningen och vänd runt.
4. Använd nu ett zestjärn alternativt ett rivjärn för att riva ½ – 1 st proteinbar (efter eget tycke).
5. Tillsätt den rivna baren i kokosblandningen och blanda runt.
6. Klicka ut dina kokostoppar på en plåt med bakplåtspapper och forma till toppar.
7. Grädda i ugnen cirka 7-8 minuter för små toppar och 8-10 minuter för lite större. Ha lite koll så de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
8. Micra sedan chokladen och doppa botten av dina kokostoppar, låt stelna i kylen en stund innan servering!
9. För extra njutning – toppa med ännu mer riven White Chocolate Almond- bar!
I samarbete med Barebells & Tyngre
Önskar er en fantastik jul! <3333