Moussaka med fetaost & soltorkade tomater
Receptet räckte till en stor ugnsform + en lite mindre form (perfekt till matlådorna)
Ingredienser:
1 stor gul lök
1-2 st vitlöksklyftor
1 kg nötfärs
1 förpackning krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1-2 dl vatten
1 burk soltorkade tomater
2 msk oxfond
1 msk soja
En skvätt rödvin (om du har) 😋
Salt & peppar
Färsk basilika
1 kg potatis
5 dl milda mat 4%
2 paket fetaost/salladsost
Valfri mängd riven ost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka upp löken eller använd färdighackad lök och stek försiktigt i olja tillsammans med vitlöken.
3. Tillsätt nu nötfärsen, krossade tomater, finhackade soltorkade tomater, tomatpure, fond, soja, en skvätt rödvin (valfritt), vatten och kryddor. Låt stå och puttra på låg värme så länge som du har möjlighet men minst 20 minuter.
4. Skiva upp potatisen och lägg hälften i botten av en ugnsform, häll sedan över hälften av matlagningsgrädden. Tillsätt nu ett lager köttfärssås och tillsätt sedan resten av potatisen, matlagningsgrädden och resten av köttfärssåsen. Toppa med smulad fetaost och lite riven ost efter eget tycke.
5. Grädda i mitten av ugnen cirka 35-45 minuter, känn efter när potatisen börjar bli mjuk och osten fått en fin färg – då är den klar. Ta ut och låt svalna! 😋