Raw cheesecake-semla i miniformat

Fettisdagen är snart här och för oss inom konditori & bageribranschen är det en av årets största dagar. Förr innebar det en klassik kardemummabulle med mandelmassa och grädde men nu är fettisdagen SÅ mycket mer! Alltifrån semmelwrapen, pizzasemla och till de senaste påhittet nachosemlan, jag hörde även något om kebabsemla idag.. hur galet? Och GOTT! <3 mums!

Hur som helst så riktade jag såklart in mig på en sockerfri variant (otippat) haha.. Jag föredrar också att försöka göra mina bakverk både raw, glutenfria och veganska just för att det ska passa så många som möjligt och sen tycker jag att det är otroligt skönt att då och då få slippa använda ugnen, det går så otroligt fort att baka raw! Jaja om jag ska komma till saken någon gång så är det alltså en raw cheesecake-semla jag har skapat. Den består utav tre lager: en nötbotten som är smaksatt med kardemumma, en sockerfri mandelmassa och på toppen en cheesecakeinspirerad fyllning smaksatt med kokosmjölk, vanilj och kardemumma. Den består alltså utav tre lager men den är otroligt enkel att göra så låt er inte luras av de olika momenten. Lycka till!

Raw cheesecake-semla

Raw cheesecake-semla i miniformat

Ingredienser till botten:
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl jordnötter (går även bra att byta ut mot mer mandlar såklart)
  • 8 st dadlar
  • 2,5 tsk kardemumma
  • ½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
  1. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare eller mixer.
  2. Tryck ut botten i den form du har valt. Jag använde en muffinsform i plåt och gjorde flera små cheesecake men det fungerar även bra att göra en större i springform, använd då en på cirka 18-22 cm i diametern.
  3. Ställ nu in botten/bottnarna i frysen medan du fortsätter med mandelmassan.
Ingredienser till mandelmassan:
  • 2 dl sötmandel
  • 2 msk agavesirap eller annan valfri sötning
  • 2 msk aquafaba (kikärtsspad) för en vegansk cheesecake. Annars tar du en 1 äggvita
Gör så här:
  1. Börja med att koka upp lite vatten och häll sedan det över mandlarna och låt stå i minst 10 minuter.
  2. Häll bort vattnet och mixa nu mandlarna tillsammans med agavesirap och kikärtsspad/äggvita tills du får en krämig konsistens.
  3. Ta fram bottnarna ur frysen och bre på ett rikligt lager mandelmassa. Ställ sedan tillbaka in i frysen.
Ingredienser till ”cheesecake-fyllningen”:
  • 3 dl cashewnötter (blötlagda)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 krm kardemumma
Gör så här:
  1. Se till att du har blötlagt cashewnötter minst 30 minuter innan du ska börja. Häll nu av cashewnötterna och skölj sedan noga av dom.
  2. Mixa nu nötterna tillsammans med de resterande ingredienserna i en matberedare eller mixer tills du får en slät kräm.
  3. Ta ut cheesecaken från frysen och tillsätt nu fyllningen som är de sista momentet. Bre ut så du får en jämn och fin yta!
  4. Plasta lite försiktigt över cheesecaken och ställ nu in i frysen en sista gång. Vänta minst 2 timmar innan du tar ut den och tar loss den ur formen/formarna. Använder du en muffinsform som jag gjorde så funkade det kanon att spola lite varmt vatten på undersidan av formen för att lättare få loss dom!

Nu är det bara att njuta av en riktig GOfika på fettisdagen, mums!

Raw cheesecake-semla

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.